Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Kongresi

Stručne edukacije
Tvrtka Robinson osim izdavalaštva specijalizirala se u organiziranju raznih stručnih eventa.

MEĐUNARODNI STRUČNI SIMPOZIJ „HRVATSKI PEKAR“
Prvi simpozij održan točno prije deset godina a ovaj projekat koji je cijelo ovo razdoblje okupljao hrvatske pekare, mlinare i slastičare, povezivao struku i praksu, bio je mjesto gdje su se predstavljali svi noviteti iz branše.
Na ovih deset simpozija sudjelovalo je gotovo 3.000 sudionika, 100-njak tvrtki iz Hrvatske, Europe i svijeta te predstavljeno stotinjak programa, noviteta i mnogo pekarsko-slastičarskih proizvoda. Mnogi su se upoznali na ovim simpozijima, povezali, te danas uspješno surađuju. Simpozij se sastoji od 3 dijela: a) stručnih predavanja b) degustacija novih pekarskih i slastičarskih proizvoda i c) tema vezanih za primjenu pozitivnih propisa u branši, bilo u inspekcijskom nadzoru bilo u poštivanju raznih odredaba i pravilnika.
Svake godine visoki pokrovitelj je Ministarstvo, poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka RH.
Sljedeće godine XI međunarodni simpozij „Hrvatski pekar“ održat će se na Krku u Malinskoj u travnju.

SLOVENSKI SIMPOZIJ „MLINARSTVO IN PEKARSTVO“

Simpozij „Mlinarstvo in pekarstvo“ postao je nezamjenjiv dio stručno-edukativnog života „bijele industrije Slovenije““. Prvi simpozij održan je prije osam godina i od tada se redovito organizira u Portorožu. Na prve skupove dolazili su isključivo pekari i mlinari, a sada dolazi gotovo cijela slovenska prehrambena industrija. Na tri posljednja simpozija visoki pokrovitelj bilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije, a VIII simpozij posjetio je i u njemu aktivno sudjelovao ministar Dejan Židan. U koncepciji simpozija prednjače radovi slovenskih stručnjaka no sudjeluju i predavači i izlagači iz nekoliko europskih zemalja. Sastoji se od predavanja, degustacija, a na zadnjem simpoziju uveden je i poseban dio koji putem okruglog stola govori o problemima u slovenskoj „bijeloj industriji“. Koncepciju profilira ugledan uređivački odbor sastavljen od najeminentnijih slovenskih stručnjaka u branši. Jezik simpozija je slovenski. Veliku podršku simpoziju svake godine daje i Privredna komora Slovenije.
Sljedeći, IX simpozij održat će se 9. svibnja 2012. u Portorožu.

Svjetski kongres stručnjaka u tjesteničarstvu u organizaciji Robinsona održat će se od 1. – 4. studenog u Istarskoj županiji u gradu Umagu. Ovaj događaj imat će nesumnjivo veliki značaj za razvoj regionalne tjesteničarske proizvodnje u srednjoj i jugoistočnoj Europi čiji proizvođači sve više osvajaju svjetska tržišta i najavljuju nove brandove u proizvodnji tjestenine temeljene na autohtonosti. Hrvatska je nesumnjivo zemlja koja u tom smislu ima velike potencijale, pa nije ni čudno što je organizator odabrao nju kao domaćina ovog skupa. Želja organizatora je da se na skupu promoviraju najnovija postignuća u proizvodnji tjestenine te dadu odgovori kako do sada zaboravljene i manje u svijetu poznate vrste tjestenine promovirati u gastronomiji i svakodnevnoj prehrani.
Predavat će 14 najeminentnijih stručnjaka s područja tjestenine iz Italije, Francuske, Austrije, Slovenije, Mađarske, Poljske, Češke, Španjolske, Portugala, Hrvatske, Turske, Rusije, Kine, Maroka i Hrvatske. Na skupu će se promovirati jela brojnih zemalja kako bi “tjesteničarska obitelj” degustirala i ono što do sada nije imala prilike. Hrvatska, odnosno Istra idealno je mjesto za to.

 

Untitled-2

“INTERSLAST” – Europski kongres slastica, sladoleda i konditorstva novi je događaj u hrvatskoj “bijeloj industriji” koji će intenzivirati stručno educiranje i informiranje slastičarske i konditorske branše, te još bolje povezati ovu grupaciju, a nastao je u suradnji s WPC-om WORD PASTRYCOOK CUP COMPETITION, III Svjetskim slastičarskim kupom koji tradicionalno organizira Udruga kuhara Istarske županije. Slastičarsko-konditorskih događanja, ne samo na području Hrvatske nego i na području čitave regije je još uvijek premalo s obzirom na njen značaj. Posebno smo zadovoljni što ćemo okupiti 300-tinjak slastičara (obrtnika, hotelskih slastičara, slastičara koji rade u poduzećima i druge…) iz svih zemalja ex Jugoslavije uključujući i Sloveniju. Zahvaljujući suradnji Sekcije slastičara pri Udruzi kuhara Istarske županije, grada Umaga, Turistička zajednice grada Umaga i Pučkog otvorenog sveučilišta “Ante Babić” i Novinsko-nakladničke kuće Robinson i njenih izdanja, Umag će sljedeće godine od 17.-20. svibnja biti “najslađi grad” u Hrvatskoj. Uz brojna predavanja i degustacije 30 slastičarskih ekipa iz cijelog svijeta natjecat će se na zadanu temu, a stručni žiri dodijelit će im vrlo vrijedne i prestižne nagrade. Već sada imamo prijave slastičara iz Turske, Češke, Slovačke, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Italije, Francuske, Mađarske, BiH, Makedonije. Nakon njihovog natjecanja ostat će nekoliko tisuća kilograma torta, biskvita, šnita kolača koje će kušati sudionici kongresa, ali i gosti. Organizatori će pozvati kao goste školsku djecu i njihove nastavnike da taj dan u autobusnim ekskurzijama posjete Umaga i budu dio “slatke priče”. Središnje slastičarsko događanje biti će u umaškom hotelu Melia Coral, a cjelokupni program uklopit će se u ukupni program proslave Dana Umaga.

BOSANSKO-HERCEGOVAČKI SIMPOZIJ MLINARSTVA, PEKARSTVA I SLASTIČARSTVA „PEKAR“
Redakcija tvrtke Robinson već desetak godina ima redakciju u Sarajevu, a uz reviju organizirala je do sada 5 simpozija za pekarstvo, slastičarstvo i mlinarstvo pod naziv „Pekar“. Prvi simpozij bio je u Neumu a ostali u Sarajevu. Svih 5 simpozija okupila je blizu 1.000 bosansko-hercegovačkih pekara i slastičara iz svih entiteta, a skup su podržale najznačajnije svjetske kompanije; Ireks Aroma, Backaldrin, Zeelandia, Puratos itd. Simpozij je bila odlična prilika da se sudionike upozna s novitetima u branši, a podršku su mu dale Privredna komora federacije BiH i Privredna komora BiH.

FESTIVAL HRVATSKOG TJESTENIČARSTVA
Ideja da se popularizira posebnost hrvatskog tjesteničarstva oživotvorila se u organizaciji „Hrvatskog festivala tjestenine“. Ideja je potekla iz redakcije hrvatske revije “Svijet hrane”, jedno od 14 stručnih izdanja Internacionalne novinsko-nakladničke tvrtke “Robinson” iz Zagreba, te odlučila zajedno s eminentnim domaćim teoretičarima i praktičarima s područja gastronomije, prehrane, hoteljerstva i restoraterstva, „zakoračiti u veliki svijet tjestenine“.
Podstrek daju informacije da unatrag 10-tak godina hrvatski proizvođači proizvode vrhunsku tjesteninu prepoznato i izvan granice, a ne samo od strane turista koji posjećuju našu zemlju. Vrijeme je da se napravi iskorak te započne terminošloški koristiti novi brand – „hrvatska tjestenina“.
Festival se sastoji od prezentacije 100-tak vrsta originalnih jela od tjestenine s naglaskom na autohtone recepture iz Hrvatske, teroretskih predavanja putem kojih će se sudionici upoznati ne samo s poviješću nego i s nutricionističkim i drugim vrijednostima tjestenine. Tjestenina, pašta, itd. je dio naše svakodnevnice bilo na skromnom hrvatskom ili svjetskom stolu, bilo u bogatoj restoranskoj ponudi. Ona je ljubimac i bogatih i siromašnih, i gurmana, ona je srce kulinarstva. Ovim Festivalom redakcija želi da ovo srce još snažnije kuca na hrvatskom gastronomskom stolu.
Nakon 2 uspjela festivala treći će se održati 2012. U Hrvatskom zagorju.

ŠTRUKLI I SRODNI PROIZVODI – NAMIJENJENI UNAPRJEĐIVANJU PONUDE U TURIZMU
U okviru naših stručnih simpozija «Svijet Hrane», redakcija istoimenog i časopisa «Hrvatski Pekar» organiziraju jednodnevne stručne skupove pod nazivom Hrvatski tradicijski (pekarsko – slastičarski) proizvodi.
Cilj i zadatak skupa je aktiviranje svih zainteresiranih za očuvanje naših tradicionalnih jela i načina pripreme. Posebno se želi «nametnuti» uvrštavanje regionalnih jela u gastronomsku ponudu na cijelom području Hrvatske, a u ovom slučaju na području Jadrana. Samo tako će se naši tradicijski proizvodi približiti svim kategorijama turista. Vjerujemo da bi, uz kvalitetnu podršku ugostitelja putem medija i odgovarajuće akcije, mogli postići čak da i neki naši specijaliteti postanu globalno uspješni i poznati (uz odgovarajuću intelektualnu zaštitu imena i proizvoda).
Glavna tema ovakvig stručnog skupa je: “Štrukli i srodni proizvodi – namijenjeni unaprjeđivanju ponude u turizmu”
Skup se sastoji od predavanja i degustacija navedenih proizvoda. Sudjeluju najmentinentije hrvatske tvrtke te seoska gospodarstva i obrtničke tvrtke.

MAKEDONSKI SIMPOZIJ MLINARSTVA, PEKARSTVA I SLASTIČARSTVA „PEKARSTVO I SLATKARSTVO“
Redakcija tvrtke Robinson već desetak godina ima redakciju u Skopju, a uz reviju organizirala je do sada 6 simpozija za pekarstvo, slastičarstvo i mlinarstvo pod naziv „Pekarstvo slatkarstvo“. Četiri simpozija bila su na Ohridskom jezeru a ostala 2 u Skopju. Svih 6 simpozija okupilo je blizu 1.200 makedonskih pekara i slastičara, a skup su podržale najznačajnije svjetske kompanije; Ireks Aroma, Backaldrin, Zeelandia, Puratos itd. Simpozij je odlična prilika da se sudionike upozna s novitetima u branši, a podršku su mu dale Stopanska komora Makedonije, Fakultet za zemlodelski nauk i hrana Skopje.