PUBLISHING HOUSE – CROATIA
FACHZEITSCHRIFTENVERLAG
NOVINSKO NAKLADNIČKO PODUZEĆE         
NOVINARSKO ZALOŽNIŠKO PODJETJE
Šubićeva 12  10000 ZAGREB Mob: ++385 98 398 220
e-mail:    robinson@robinson.hrwww.robinson,hr;


IX INTERNACIONALNI KONGRES SLASTIČARSTVA
SLADOLEDARSTVA I KONDITORSTVA
HOTEL „WELL“ TUHELJ STUDENI 2021.

Poštovana gospođo Petak

Zbog poznatih problema s pandemijom na ovogodišnjem Interslastu koji će se održati u studenom 2021.  godine u Tuheljskim toplicama reducirali smo kongresni dio, no ostali segmenti će se održati. To znači da ćemo imati:

 1. Natjecanje seniora profesionalnih slastičara
 2. Natjecanje hobi – slastičara
 3. Natjecanje učenika srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Jadran

Zbog epidemioloških mjera odredili smo da natjecatelji donose izravno svoje proizvode u Tuheljske toplice, predaju ih žiriju za ocjenjivanje i vrate se kući. Dakle, nema mogućnosti za neke veće kontakte. Naime nema, štandova za prezentaciju i radionica. Zadnji Interslast je okupio 320 sudionika, a  toliki broj nam stožer ne bi dozvolio. Dakle, ono što je bilo svake godine udarno i što izazvalo najviše zanimanja su natjecanja i radovi.

ŠTO SE OCJENJUJE

Ove godine smo zbog pandemije i restrikcija u komunikacijama odredili natjecanje u 3 kategorije:

 1. Pite
 2. Domaće pogače
 3. breskvice

Nakon ocjenjivanja, dobitnicima ćemo poslati priznanja i zaslužene medalje.

I ove godine naši sponzori Podravka, Dukat, MIP Mlin pekare Sisak d.o.o. i Master Martini Italija će sponzorirati natjecateljima dio svojih proizvoda za spravljanje kolača.

Ukoliko se odlučite za sudjelovanje, potrebno je na mail robinson@robinson.hr najkasnije do 8. studenog dostaviti popis natjecatelja. Kolače treba pospremiti u posebnu plastičnu kutiju na kojoj će pisati ime i prezime autora kolača, naziv kolača.

Možete pripremiti neograničeni broj vrsta pita, pogača i breskvica s različitim nadjevima. Svaki natjecatelj može pripremiti kolače u sve tri kategorije ili samo u jednoj, po želji. Ako natjecatelj sudjeluje u sve 3 kategorije može sve kolače spremiti u jednu plastičnu kutiju.

Kolači će se označiti brojkama, tako da žiri neće imati na uvid ime i prezime natjecatelja nego samo broj. Evidencija imena i prezimena bit će kod organizatora.

Ukoliko će natjecatelj imati više vrsta pita, pogača ili breskvica koje će nazvati po nadjevima, za svaku vrstu će ispuniti posebnu prijavnicu. NADJEV JE KLJUČAN ZA IME KOLAČA.

Ukoliko imate nekih pitanja javite se slobodno na broj mobitela: 098 398 220 Stjepan Odobašić.

PITE

Pite sa slatkim nadjevom mogu se pripremati na razne načine, ovisno o nadjevu s kojim se pripremaju. Kada se tijesto dijeli na dva dijela, obično se dio kojim se pokriva pita razvalja tanje, a tijesto se uvijek nabocka vilicom kako se ne bi stvarali mjehuri tijekom pečenja kolača. Nadijevaju se voćem (svježim ili prokuhanim), orašastim plodovima (orasimalješnjacimapistacijama), pinjolima, svježim sirom ili čokoladom. U propozicijama natjecanja su isključivo slatke pite (ne slane). Na natjecanje se primaju pite isključivo od prhkog tijesta.

Evo samo nekih primjera, no svaki natjecatelj će dati mašti na volju i pokazati originalnost u spravljanju, što će žitri posebno bodovati:

NAJPOZNATIJE PITE SA SLATKIM NADJEVOM

 1. pita s jabukama
 2. šljivama,
 3. višnjama
 4. i drugim voćem (jagodegrožđekivimalineili borovnice)
 5. medena pita
 6. pita od oraha,
 7. badema
 8. pite od drugog orašastog voća
 9. pita od sira
 10. pita od rogača
 11. pita mađarica
 12. bijela pita

DOMAĆE POGAČE

Pogače su jedne o najpoznatijih delicija domaće kuhinje. Kao što je poznato pogača z orehi je zaštićeno hrvatsko ime. Natjecatelj ima na raspolaganju razne sirovine za nadjev. Tradicijske domaće pogače imaju neke od sljedećih nadjeva;

 1. orasima,
 2. makom,
 3. čvarcima
 4. jabukama
 5. i drugim sirovinama

BRESKVICE

Neizostavan su dio hrvatskog stola neovisno o blagdanu ili svečanoj prigodi. Riječ je o breskvici, zasitnom zalogaju od prhkog tijesta sa sočnim nadjevom. Tko se ikad uhvatio ukoštac s pripremom tradicijskih breskvica, dobro zna da ovaj kolač nije baš tako jednostavan za izradu, već zahtjeva strpljenje, preciznost i dobru samokontrolu. Dok napravite tijesto, ručno oblikujete obje polovice keksa, ispečete ih pa ručno izdubite, pripremite punjenje i napunite kekse te spojite… To je proces koji traje. Morate lijepo izdubiti svaki komad da ne bude previše keksa, a opet tako oprezno da se ništa ne polomi. Sve je to ručni rad i jako puno posla koji treba voljeti.

Klasična punjenja tipičnih breskvica uključuju marmelade od šljiva ili šipka, kao i kekse obojene jestivim bojama i uvaljane u šećer, mljevene smokve, kombinaciju višanja i terana, tamne čokolade, lješnjaka i maslinova ulja, bijele čokolade, badema… U bogatim nadjevima često se nalaze i kreme s raznim alkoholnim pićima poput biske, medice ili, primjerice, orahovca…

Veselimo se Vašem sudjelovanju!