Project Description

CONPASTA

Ideja da se popularizira posebnost hrvatskog tjesteničarstva oživotvorila se u organizaciji „Hrvatskog festivala tjestenine“. Ideja je potekla iz redakcije hrvatske revije “Svijet hrane”, jedno od 14 stručnih izdanja Internacionalne novinsko-nakladničke tvrtke “Robinson” iz Zagreba, te odlučila zajedno s eminentnim domaćim teoretičarima i praktičarima s područja gastronomije, prehrane, hoteljerstva i restoraterstva, „zakoračiti u veliki svijet tjestenine“.
Podstrek daju informacije da unatrag 10-tak godina hrvatski proizvođači proizvode vrhunsku tjesteninu prepoznato i izvan granice, a ne samo od strane turista koji posjećuju našu zemlju. Vrijeme je da se napravi iskorak te započne terminošloški koristiti novi brand – „hrvatska tjestenina“.
Kongres se sastoji od prezentacije 100-tak vrsta originalnih jela od tjestenine s naglaskom na autohtone recepture iz Hrvatske, teroretskih predavanja putem kojih će se sudionici upoznati ne samo s poviješću nego i s nutricionističkim i drugim vrijednostima tjestenine. Tjestenina, pašta, itd. je dio naše svakodnevnice bilo na skromnom hrvatskom ili svjetskom stolu, bilo u bogatoj restoranskoj ponudi. Ona je ljubimac i bogatih i siromašnih, i gurmana, ona je srce kulinarstva. Ovim Festivalom redakcija želi da ovo srce još snažnije kuca na hrvatskom gastronomskom stolu.